Resepi Nasi Ayam Menyelerakan


Resepi Nasi Ayam memang pasti sedap. Sangat berbaloi mencuba resepi ini walaupun nampak sukar dan munggunakan bahan yang banyak. Anda pasti puas hati setelah merasa masakan ini.

Bahan untuk ayam (direbus) :

1- 1 ekor ayam dipotong 8.
2 - 2 ulas bawang putih - tumbuk halus.
3 - 2 cm halia - tumbuk halus.
4 - 1 kiub ayam.

Bahan untuk ayam (diperap) :

1 - 1 sudu besar kicap pekat.
2 - 1 sudu besar sos tiram.
3 - 1 cm halia, ditumbuk halus.
4 - 2 ulas bawang putih, ditumbuk halus.
5 - 1 sudu besar kicap cair.
6 - Sedikit madu untuk sapuan.

Bahan untuk nasi :

1 - 3 cawan beras.
2 - 4 cawan air rebusan ayam.
3 - 2 sudu besar butter.
4 - 1 cm halia - tumbuk halus.
5 - 3 ulas bawang putih - tumbuk halus.
6 - Sedikit garam.
7 - 2 bunga lawang* + 4 buah pelaga* + 1 kayu manis*.
10 - 1 batang serai ketuk + 2 helai daun pandan.
12 - Sedikit kunyit untuk warna dan aroma.

Bahan untuk sos :

1 - 5 biji cili merah.
2 - 3 ulas bawang putih.
3 - 2 cm halia.
4 - 1 sudu besar cuka.
5 - 1 sudu teh garam + 1 sudu teh gula.
6 - 1/2 cawan air rebusan ayam.

Bahan untuk sup :

1 - Air rebusan ayam.
2 - 1 biji bawang besar - kisar.
3 - Rempah sup bunjut + Garam.
4 - Daun sup + daun bawang - hiris.

Bahan untuk kuah kicap :

1- Kuah kicap perapan ayam di atas.
2 - Kicap manis.
3- Sedikit garam.
4 - Air rebusan ayam

Cara-cara Penyediaan

Setelah siap segala bahan-bahan di atas, sekarang masa untuk cara penyediaannya pula.

Cara untuk ayam :

1 - Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dengan 2 ulas bawang putih dan halia yang diketuk.

2 - Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.

3 - Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)

4 - Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.

Cara untuk memasak nasi :

1- Basuh beras dan tos air.

2 - Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis (*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.

Cara untuk memasak sup :

1 - Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa. Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.

Cara untuk memasak sos :

1 - Kisarkan semua bahan di atas.

2 - Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma.

Cara untuk memasak kuah kicap :

1 - Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika.

2 - Sejukkan sebelum dihidang.

Tips :

Pastikan ayam tidak direbus terlalu lama kerana nanti apabila di rebus terlalu lama isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.

Selamat mencuba.
Author image
About the Author :

Terima kasih atas kunjungan serta kesediaan anda membaca artikel ini. Kritikan dan saranan dapat anda sampaikan melalui ruangan komentar.

Share This Article:

You might like these as well: