Resepi Ayam Masak Paprik ini berasal dari negara Thailand. Kini menjadi kegemaran kebanyakan rakyat Malaysia juga. Simple, sedap dan cepat untuk disediakan.
Bahan-Bahan :
1 - 300 gram ayam - campuran bahagian isi dan tulang.
2 - 3 sudu besar minyak masak.
3 - 1 sudu besar cili kisar.
4 - 2 ulas bawang putih - diketuk.
5 - 1 cm halia - hiris nipis.
6 - 1 sudu besar kicap manis.
7 - 1 sudu besar sos cili.
8 - 1 sudu kecil pes tomyam.
9 - 1 helai daun limau purut.
10 - 1 batang serai - dititik.
11 - 5 biji cili api - dititik.
12 - 1/2 bawang besar - hiris kasar.
13 - sedikit air + sedikit sos ikan (optional).
14 - sayur - bunga kubis + kacang panjang + capsicum hijau.
Cara Penyediaan
1 - Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan cili kisar dan pes tomyam hingga naik bau.
2 - Masukkan ayam dan kacau selama 2-3 minit atas api yang besar.
3 - Masukkan bahan-bahan lain beserta air, kacau hingga kuah menjadi pekat.
4 - Angkat dan hidangkan bersama nasi putih yang panas.
Tips :
Kalau nak pedas boleh tambah cili api.
Selamat mencuba.