Resepi Mee Hailam, yang sedap dan mudah. Kesedapannya memang setanding dengan rasa mee Hailam di restoran Thai.
Bahan-Bahan :
1 - 500g mee kuning.
2 - 4 ulas bawang putih - diketuk.
3 - 1 mangkuk isi ayam - telah direbus.
4 - 1 mangkuk udang + 3 ekor sotong.
5 - kicap pekat + 1 sudu kecil lada hitam atau lada sulah.
6 - 2 sudu besar sos tomato + 1 sudu besar sos tiram.
7 - sayur sawi - asingkan batang dan daun.
8 - 3 batang jagung muda - hiris nipis.
9 - 1/2 biji karot - hiris nipis.
10 - 1 biji tomato - potong 6.
11 - 2 sudu besar tepung jagung + air secukupnya.
Bahan untuk hiasan :
1 - cili merah - hiris nipis.
2 - bawang goreng.
3 - limau nipis.
Cara Penyediaan
1 - Panaskan air dan celur mee kuning. Angkat dan toskan.
2 - Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan ayam, udang, sotong dan karot. Kacau sehingga separuh masak.
3 - Masukkan air secukupnya, kicap, sos tomato, sos tiram, batang sawi dan lada hitam dan masak sehingga kuah mendidih.
4 - Masukkan daun sawi, jagung muda dan tomato. Tuang pula bancuhan tepung jagung dan didihkan sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5 - Tuang kuah di atas mee dan hiaskan denagn cili merah, bawang goreng dan limau nipis.
Selamat mencuba.