Resepi Sotong Sumbat Telur Berempah ini sangat sedap dimakan bersama nasi atau diratah begitu saja pun sangat sedap.
Bahan-Bahan :
1 - 10 ekor sotong - saiz sederhana.
2 - 10 tangkai cili kering - dikisar.
3 - 3 biji bawang merah - dikisar.
4 - 3 ulas bawang putih - dikisar.
5 - 1 cm belacan - dikisar.
6 - 2 sudu serbuk kari ayam atau daging.
7 - 1 biji bawang merah - dipotong dadu.
8 - 3 biji telur + 1 sudu sos tiram.
9 - Minyak masak + Air + Garam + Gula.
Cara Penyediaan
Setelah siap penyediaan bahan-bahan di atas, kini cara-caranya pula.
1 - Bersihkan sotong dan rebus seketika. Tos dan ketepikan.
2 - Panaskan minyak, masukkan telur, sos tiram dan garam. Goreng hingga jadi telur hancur (scramble egg).
3 - Sumbatkan telur hancur ke dalam badan sotong yang telah direbus tadi.
4 - Kemudian, sematkan kepala sotong kepada badannya dengan lidi koktel (disumbat saja kepalanya tanpa guna lidi pun boleh)
5 - Dalam kuali, panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan serbuk kari sehingga garing.
6 - Kemudian tambahkan air mengikut citarasa anda sama ada nak kuah yang cair atau pekat.
7 - Masukkan garam dan gula mengikut citarasa anda. Kacau seketika.
8 - Masukkan sotong yang telah disumbat tadi dan bawang yang dihiris dadu.
9 - Balik-balikkan sotong dan tunggu bawang layu.
10 - Kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Tips :
Boleh ganti telur dengan kentang, tauhu atau lain-lain mengikut kesukaan anda.
Selamat mencuba