Resepi Maggie Ketam dan Udang ini resepi menggunakan maggie kari biasa sahaja tapi sangat enak. Tengok gambar itu saja pun sudah kecur lidah dibuatnya.
Bahan-Bahan :
Berikut penyediaan bahan-bahan yang berkaitan.
1 - ketam dan udang.
2 - bawang besar 3 biji - dihiris.
3 - bawang putih 5 biji - ditumbuk.
4 - cili kering 2 genggam - diblander.
5 - cili padi - diketuk.
6 - halia 2 inci + 2 kiub pati ayam.
7 - serbuk lada hitam + 2 sudu sos cili.
8 - 4 sudu kicap pekat manis.
9 - serbuk maggie kari.
10 - sayur sawi + garam.
11 - 1/2 sudu air tepung jagung.
12 - 1/2 sudu kecil gula - kalau mahu manis tambah lagi gula.
Cara Penyediaan
Setelah siap bahan-bahan di atas, kini cara untuk penyediannya pula.
1 - Blander cili kering dan halia.
2 - Tumis bawang merah dan bawang putih sampai garing.
3 - Masukan bahan yang telah dikisar tadi.
4 - Masukkan serbuk maggie kari.
5 - Masukkan 4 sudu kicap pekat manis.
6 - Masukkkan serbuk lada hitam (kalau suka).
7 - Masukkan air ikut suka nak letak banyak mana. Kalau kuah pekat tambah lagi air.
8 - Masukkan kiub pati ayam.
9 - Masukkan 2 biji telur yang telah dipukul/dihancurkan.
10 - Masukkan udang dan ketam bersama sayur sawi dan cili padi yang diketuk tadi.
11 - Maggie direbus terlebih dahulu.
12 - Campurkan kuah yang telah siap ke dalam maggie yang telah direbus tadi.
13 - Siap untuk dimakan.
Tips :
Maggie jika masak sekali dengan kuah pun lagi sedap sebab tengah panas.
Selamat mencuba.