Timun termasuk antara tanaman yang paling banyak dimanfaatkan dalam diet makanan di seluruh dunia. Ia mudah ditanam dan menjadi antara sayuran yang sering diambil di kalangan rakyat Malaysia sebagai menu tambahan dalam diet mereka.
Di samping dijadikan sebagai makanan tambahan, timun juga merupakan makanan yang sangat baik untuk kesihatan. Lupakan makanan ringan dan kerepek kentang, mulai hari ini jadikan timun sebagai menu makanan utama Anda.
Berikut 15 khasiat timun yang perlu anda tahu :
1. Membunuh bakteria di dalam mulut
Jus timun boleh membantu menyembuhkan dan menyegarkan sakit gusi. Untuk membunuh bakteria di dalam mulut dan untuk menyegarkan nafas, dapatkan kepingan timun dan tekan ke lelangit mulut anda dengan lidah anda selama 1/2 (setengah) minit, phytochemcials dalam timun akan membunuh bakteria di dalam mulut anda yang bertanggungjawab menyebabkan nafas yang tidak menyenangkan.
2. Merawat masalah kulit
Timun memiliki sifat diuretik, efek pendingin, dan pembersih yang bermanfaat bagi kulit. Kandungan air yang tinggi vitamin A, B, dan C serta mineral seperti magnesium, kalium, mangan dan silika membuat timun menjadi bahagian penting dalam perawatan kulit. Masker wajah yang mengandungi sari timun digunakan untuk menegangkan kulit. Asid askorbat dan asid caffeic yang hadir dalam timun dapat menurunkan tingkat retensi air, yang mampu mengurangi pembengkakan di sekitar mata.
3. Menyembuh masalah fungsi pencernaan
Masalah pencernaan seperti maag, gastrik, dapat disembuhkan dengan meminum jus timun segar setiap hari. Kandungan serat makanan dalam timun dapat mengusir racun dari sistem pencernaan sehingga meningkatkan proses pencernaan. Oleh itu, dengan penggunaan timun setiap hari ia dapat dijadikan sebagai ubat sembelit.
4. Membekalkan keperluan vitamin harian
Timun mengandungi tiga vitamin utama yang selalu diperlukan oleh badan setiap hari. vitamin A, B, C tersebut akan memperkuatkan sistem imun yang melindungi tubuh sehari-hari. Untuk dapatkan hasil yang maksimum, timun boleh dijadikan jus bersama bayam dan lobak merah. Sebaiknya, timun tidak dikupas kerana bahagian itulah yang terkandung 12% vitamin C, yang cukup untuk keperluan harian anda.
5. Merawat kencing manis, kolestrol dan tekanan darah
Jus timun mengandungi hormon yang diperlukan oleh sel pankreas untuk menghasilkan insulin bagi manfaat kepada pesakit kencing manis. Sebatian sterol dalam timun boleh membantu penurunan tahap kolesterol. Timun mengandungi banyak serat, kalium dan magnesium yang berkesan bagi mengawal tekanan darah. Sebab itu timun adalah baik untuk merawat kedua-dua tekanan darah tinggi dan tekanan darah rendah.
6. Memulihkan mata
Meletakkan kepingan sejuk timun adalah pemandangan biasa untuk kecantikan tetapi ia benar-benar boleh membantu mengurangkan bengkak di bawah mata dan keadaan bengkak kerana timun mempunyai ciri-ciri anti radang.
7. Membantu turun berat badan dan penghadaman
Disebabkan kandungan air yang tinggi dan kalori yang rendah, timun adalah sumber yang ideal untuk orang-orang yang ingin menurunkan berat badan. Gunakan timun dalam sup dan salad anda. Boleh juga dijadikan makanan ringan kegemaran anda, anda boleh makan potongan timun yang dicicah dengan yogurt.
8. Melawan kanser
Timun mengandungi secoisolariciresinol, lariciresinol dan pinoresinol. Tiga lignan yang kuat untuk mengurangkan risiko beberapa jenis kanser termasuk kanser ovari payudara, prostat dan kanser rahim.
9. Menyihatkan kuku dan rambut
Keajaiban Silika, mineral dalam timun menjadikan rambut dan kuku anda lebih berkilat dan kuat. Sulfur dan silika dalam timun juga membantu merangsang pertumbuhan rambut anda.
10. Membekalkan mineral baik untuk kecantikan kulit
Timun mengandungi kandungan tinggi kalium, magnesium dan silikon yang sangat berguna untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Sebab itu banyak terdapat rawatan spa yang berasaskan timun.
11. Menghidrasi badan
Jika anda terlalu sibuk untuk minum air, makanlah timun, ia akan menggantikan kehilangan air dari badan anda kerana timu mengandungi 90% air.
12. Mengurangkan pedih ulu hati
Makan timun untuk mengurangkan pedih ulu hati. Letakkan timun pada kulit untuk melegakan sunburn. Di samping itu timun juga boleh menghilangkan bahang panas dari luar dan dalam tubuh anda.
13. Melegakan artritis, sakit gout dan kesihatan sendi
Timun adalah sumber yang sangat baik untuk silika yang menggalakkan kesihatan sendi dengan mengukuhkan tisu penghubung. Apabila dicampur dengan jus lobak merah, timun boleh melegakan gout dan sakit artritis dengan mengurangkan tahap asid urik.
14. Menyembuhkan mabuk
Untuk mengelakkan sakit kepala di waktu pagi atau mabuk (hangover) anda boleh makan beberapa keping timun sebelum tidur. Timun mengandungi cukup vitamin B, gula dan elektrolit untuk menambah banyak nutrien penting dan mengurangkan mabuk (hangover) dan sakit kepala.
15. Menjaga kesihatan buah pinggang
Timun merendahkan tahap asid urik di dalam badan anda dan dengan ini akan mengekalkan buah pinggang yang sihat bila anda selalu mengambil timun.
Baca : 10 Manfaat Terung Yang Perlu Anda Tahu
Penggunaan timun juga ada kesan sampingan, iaitu ia dapat menyebabkan keracunan dan kebotakan kerana mengandungi bahan kimia tertentu. Hal ini biasanya akan terjadi jika seseorang mengambil timun dalam jumlah berlebihan. Untuk menghindari hal ini, elak memilih buah timun yang berkulit kerepot atau yang memiliki rasa agak pahit.
- Daku Amat