Terung adalah sayuran rendah kalori. Banyak pengamal diet yang tidak makan daging atau vegetarian mengambil terung sebagai makanan yang boleh membuatkan mereka berasa kenyang dan lebih sihat. Apa kelebihan terung selebihnya, anda boleh semak di bawah ini.
Berikut 10 manfaat terung yang perlu anda tahu :
1. Bantu sistem penghadaman
Terung dikatakan mampu membantu penghadaman. Terung juga memiliki sumber pembina tulang seperti mangan, vitamin K dan magnesium.
2. Elak masalah kolestrol
Pengambilan terung dalam diet pemakanan beberapa kali seminggu dikatakan mampu membantu mengendurkan saluran darah ke jantung, memperbaiki pengedaran dan membantu memastikan kolesterol pada tahap sihat. Kandungan zat fito dalam terung dikatakan mampu membantu mencegah penyakit jantung, serangan jantung dan strok.
3. Awet muda
Kulit terung dikatakan memiliki sejumlah fito kimia antosianin. Kajian saintifik yang telah dilakukan telah menunjukkan bahawa antioksidan ini memiliki potensi kesihatan dalam menentang kanser, penuaan, keradangan dan penyakit neurologi.
4. Cegah stres
Kandungan vitamin B yang tinggi dalam terung juga memastikan kebolehan untuk berfikir dengan jelas dan mencegah stres. Antioksidan dalam terung dikatakan memiliki kebolehan untuk mencegah tumor otak dan kanser daripada terbentuk melalui cara menyerang radikal bebas yang menyebabkan tumor kanser.
5. Seimbangkan zat
Nasunin dalam terung dikatakan memiliki kebolehan membuang zat besi berlebihan yang terbina dalam tubuh. Namun mereka yang memiliki tahap zat besi rendah mungkin perlu menjauhi untuk memakan terung.
6. Jaga kuku dan rambut
Berikutan dengan kandungan tinggi air, vitamin, mineral dan lemak sihat dalam terung, terung dikatakan mampu memastikan rambut sihat dan kuat, kuku menjadi lebih kuat dan memastikan kulit bersinar, lembut dan hidrasi secara semula jadi.
7. Cegah kanser kulit
Zat dalam terung juga dikatakan boleh membantu mencegah kanser kulit daripada terbentuk.
8. Bantu berhenti merokok
Terung dikatakan mengandungi sejumlah kecil nikotin. Nikotin dalam terung dikatakan mampu membantu perokok menahan keinginan untuk merokok terutamanya ketika mereka mahu berhenti merokok. Sila amalkan memakan terung jika mahu berhenti merokok secara semula jadi.
9. Menu ideal untuk pasakit diabetis
Kandungan serat yang tinggi dan karbohidrat mudah larut yang rendah menjadikan terung makanan ideal yang perlu dimasukkan ke dalam pemakanan mereka yang mengawal glukos dan tahap insulin dalam darah. Ini bermakna terung sesuai untuk penghidap diabetes.
10. Tingkat asid folik
Asid folik amat penting bagi ibu hamil kerana mampu melindungi bayi daripada kecacatan pada saluran saraf serta melindungi pembentukan otak bayi dalam rahim. Terung mengandungi asid folik. Tingkatkan asid folik anda dengan memakan terung sewaktu hamil.
Baca : 6 Cara Mengembangkan Duit Di Dalam Bisnes
Pilihlah terung yang keras, berkulit halus dan berat. Elakkan memilih terung yang bertompok keperang-perangan. Terung menjadi pahit jika semakin tua dan amat mudah rosak. Sepatutnya terung disimpan di tempat yang sejuk dan kering serta digunakan dalam masa dua atau tiga hari selepas dibeli.
Semasa terung masih muda, kebanyakan kulit terung sedap dimakan. Tetapi semakin tua terung itu, kulitnya harus dikupas dan dibuang. Disebabkan isi terung mudah lebam, sepatutnya terung hanya perlu dipotong jika mahu dimasak.
Rasa terung yang pahit boleh dikurangkan melalui kaedah zaman kuno iaitu dengan cara membubuh garam pada kedua-dua bahagian. Biarkan selama 20 minit sebelum dicuci dengan air. Garam dikatakan membantu membuang rasa pahit terung.
- Daku Amat