10 Manfaat Terung Yang Perlu Anda Tahu


Terung adalah sayuran rendah kalori. Banyak pengamal diet yang tidak makan daging atau vegetarian mengambil terung sebagai makanan yang boleh membuatkan mereka berasa kenyang dan lebih sihat. Apa kelebihan terung selebihnya, anda boleh semak di bawah ini.

Berikut 10 manfaat terung yang perlu anda tahu :

1. Bantu sistem penghadaman

Terung dikatakan mampu membantu penghadaman. Terung juga memiliki sumber pembina tulang seperti mangan, vitamin K dan magnesium.

2. Elak masalah kolestrol

Pengambilan terung dalam diet pemakanan beberapa kali seminggu dikatakan mampu membantu mengendurkan saluran darah ke jantung, memperbaiki pengedaran dan membantu memastikan kolesterol pada tahap sihat. Kandungan zat fito dalam terung dikatakan mampu membantu mencegah penyakit jantung, serangan jantung dan strok.

3. Awet muda

Kulit terung dikatakan memiliki sejumlah fito kimia antosianin. Kajian saintifik yang telah dilakukan telah menunjukkan bahawa antioksidan ini memiliki potensi kesihatan dalam menentang kanser, penuaan, keradangan dan penyakit neurologi.

4. Cegah stres

Kandungan vitamin B yang tinggi dalam terung juga memastikan kebolehan untuk berfikir dengan jelas dan mencegah stres. Antioksidan dalam terung dikatakan memiliki kebolehan untuk mencegah tumor otak dan kanser daripada terbentuk melalui cara menyerang radikal bebas yang menyebabkan tumor kanser.

5. Seimbangkan zat

Nasunin dalam terung dikatakan memiliki kebolehan membuang zat besi berlebihan yang terbina dalam tubuh. Namun mereka yang memiliki tahap zat besi rendah mungkin perlu menjauhi untuk memakan terung.

6. Jaga kuku dan rambut

Berikutan dengan kandungan tinggi air, vitamin, mineral dan lemak sihat dalam terung, terung dikatakan mampu memastikan rambut sihat dan kuat, kuku menjadi lebih kuat dan memastikan kulit bersinar, lembut dan hidrasi secara semula jadi.

7. Cegah kanser kulit

Zat dalam terung juga dikatakan boleh membantu mencegah kanser kulit daripada terbentuk.

8. Bantu berhenti merokok

Terung dikatakan mengandungi sejumlah kecil nikotin. Nikotin dalam terung dikatakan mampu membantu perokok menahan keinginan untuk merokok terutamanya ketika mereka mahu berhenti merokok. Sila amalkan memakan terung jika mahu berhenti merokok secara semula jadi.

9. Menu ideal untuk pasakit diabetis

Kandungan serat yang tinggi dan karbohidrat mudah larut yang rendah menjadikan terung makanan ideal yang perlu dimasukkan ke dalam pemakanan mereka yang mengawal glukos dan tahap insulin dalam darah. Ini bermakna terung sesuai untuk penghidap diabetes.

10. Tingkat asid folik

Asid folik amat penting bagi ibu hamil kerana mampu melindungi bayi daripada kecacatan pada saluran saraf serta melindungi pembentukan otak bayi dalam rahim. Terung mengandungi asid folik. Tingkatkan asid folik anda dengan memakan terung sewaktu hamil.

      Baca : 6 Cara Mengembangkan Duit Di Dalam Bisnes

ADVERTISEMENT
Kesimpulan

Pilihlah terung yang keras, berkulit halus dan berat. Elakkan memilih terung yang bertompok keperang-perangan. Terung menjadi pahit jika semakin tua dan amat mudah rosak. Sepatutnya terung disimpan di tempat yang sejuk dan kering serta digunakan dalam masa dua atau tiga hari selepas dibeli.

Semasa terung masih muda, kebanyakan kulit terung sedap dimakan. Tetapi semakin tua terung itu, kulitnya harus dikupas dan dibuang. Disebabkan isi terung mudah lebam, sepatutnya terung hanya perlu dipotong jika mahu dimasak.

Rasa terung yang pahit boleh dikurangkan melalui kaedah zaman kuno iaitu dengan cara membubuh garam pada kedua-dua bahagian. Biarkan selama 20 minit sebelum dicuci dengan air. Garam dikatakan membantu membuang rasa pahit terung.

- Daku Amat
Author image
About the Author :

Terima kasih atas kunjungan serta kesediaan anda membaca artikel ini. Kritikan dan saranan dapat anda sampaikan melalui ruangan komentar.

Share This Article:

You might like these as well: